A principis de juliol vam llançar una enquesta a totes les persones adherides al Manifest i a través de les nostres xarxes socials, amb una elevada participació (645 respostes).

L’ objectiu de l’enquesta era copsar en temes concrets alguns dels drets i inquietuds que es defensen al Manifest.

  • Un 99% de persones escolliria viure en una llar i només un 1% en una residència.
  • Els temes més importants si vius a una residencia són: la intimitat, la llibertat de moviments i un tracte digne.
  • També hem preguntat sobre les coses que aporten felicitat, ja que el nou model haurà de tenir-ho en compte! Moltes no es poden fer en el model residencial actual.

Resultats:

La primera pregunta està adreçada a determinar en quin tipus d´habitatge preferiria viure la gent en el cas de necessitar algun suport pel motiu que sigui (edat, alguna discapacitat…).

El resultat ha estat força aclaparador: només l’1%  dels enquestats escollirien anar a una residència on els cuidin.

El 99% restant escullen llars, amb diferents formats. Sorprèn també que el format més preferit és pràcticament inexistent a hores d´ara: habitatge propi dins un espai compartit i amb serveis comuns.

Quan hem preguntat quines serien les 5 coses que serien més importants si mai haguéssin d´anar a viure a una residència la que destaca és intimitat i espai privat.  I a continuació es demana tenir llibertat de poder entrar i sortir quan vulguis.

Intimitat i llibertat de moviments són doncs els dos aspectes que cal resoldre de manera urgent i prioritària en l´actual sistema.

El tracte digne a la persona és un altre tema important: respecte per les pròpies decisions i opinions i un tracte no condescendent.

A l´hora de treballar un nou model per a persones que necessitin suport, hem de buscar una millora en la felicitat i benestar. Perquè aquests no siguin conceptes elevats però buits de contingut concret, hem preguntat també quina nota posarien a diferents activitats o aspectes de la vida diària:  fins a quin punt allò  et fa sentir més feliç.

Amb un puntuació de 8/9 hi ha aspectes com ara, estar amb la família o amb els amics, passejar, relacionar-te amb els veïns i la comunitat, fer vacances, una bona alimentació, les relacions afectives o seguir aprenent. Coses que semblen molt senzilles però que no sempre et deixen seguir fent el dia que es necessita suport per viure de manera autònoma. Us animem a que feu un repàs mental del dia a dia en la majoria de residencies.

El nou model hauria de contemplar que les persones, més enllà de tenir coberts els bàsics poguessin seguir fent les coses que a cadascuna la fa més feliç.

Caldrà preguntar  sobre tots aquests temes a les persones per a les quals es farà el nou model, fent-les participar de manera molt activa.

Són opinions, però també són drets.

_______________________________________________________________________________________________

L´enquesta ha estat resposta per 645 persones, de les quals un 75% dones | 25% homes | 44% tenen entre 60-74 anys | 35% entre 45 i 59 anys |  21% restant repartit entre altres franges d’edat.